Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

At lede efter en ny printer kan i dag være lidt af en udfordring – især hvis man ønsker at ende ud med den helt rigtige i forhold til behov og budget. Det er nemlig utrolig let at fare vild i det store udvalg, hvor priserne svinger helt uhyggeligt meget. Der er meget at vælge i mellem, og det kan være svært at adskille, hvad man har brug for, og hvor meget man skal betale for det. Hvis du læser med her, kan du få en række gode råd og tips til, hvad du skal gå efter.

Overvej, hvad du har brug for
Det allerbedste råd, der kan gives, er, at man grundigt overvejer, hvilke behov man har. Mange af de printere, der findes på markedet i dag, er nemlig forsynet med en lang række ekstra funktioner, som kan være nyttige, såfremt man altså har brug for dem. Man betaler nemlig også ekstra penge for dem. Omvendt er det også ærgerligt at ende ud med en model, der langt fra kan det, man egentlig har brug for. Derfor er første skridt at afgøre, hvad det præcis er, man forventer af den.

Multifunktionsprinter
Har du behov for, at den også skal kunne kopiere, scanne og evt. faxe? Så er det en god idé at flytte blikket hen mod en multifunktionsprinter, da disse har flere forskellige anvendelsesmuligheder.
WiFi?
Har du brug for at kunne printe trådløst? Så skal du gå efter en model med WiFi. Her er det også vigtigt, at du sikrer dig, hvilken standard den kører, og om denne er kompatibel med din PC. Ellers kan du risikere, at de to enheder ikke vil oprette forbindelse til hinanden.

Fælde nr. 1
Selvom det kan være fristende at gå efter de billigere udgaver, er det i sidste ende ikke altid den billigste løsning. Ofte er de billige printere faktisk de dyreste i drift – enten fordi de bruger usandsynligt meget blæk, eller fordi de tilhørende blækpatroner er dyre. Derfor er et godt tip at kigge efter blækforbrug og type af blækpatroner. Så kan det sagtens være, at man må slippe lidt ekstra for hardwaren, men på den lange bane kan man spare mange penge på blækket.
Et andet godt råd, når man alligevel har øjnene rettet mod blækpatronerne, er at tjekke, om de er samlede eller separate. Der findes nemlig 4 grundfarver; sort, gul, cyan og magenta, og hvis den sorte farve for eksempel løber tør, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er mere cyan tilbage. I de samlede blækpatroner betyder det, at man bliver nødt til at skifte alle farver. Er de derimod separate, kan man nøjes med kun at udskifte den farver, der er løbet tør. Det er derfor langt mere økonomisk med adskilte patroner specielt, hvis man bruger nogle farver mere end andre.

Forskellen på inkjet og laser
Før i tiden var der stor forskel på inkjet og laser printere, men udviklingen har i mellemtiden gjort afstanden mellem dem mindre. Inkjet er gået for at være billige, men dyrere i drift. I dag er det dog sådan, at investerer man lidt ekstra penge i en sådan, får man også god kvalitet i retur. For laser gjaldt det derimod, at de var langt hurtigere og havde et lavt blækforbrug. Omvendt var de dyrere, havde større strømforbrug og var dårlige til at printe fotos. I dag er prisen faldet proportionalt med, at kvaliteten af fotoprints er steget. Laser printere er ofte beregnet til folk med et forholdsvist stort forbrug som skoler eller firmaer.

Printer du mange fotos?
Hører man til dem, er printer rigtig mange fotos og gerne vil have dem i en god kvalitet, kan man overveje om en fotoprinter kunne være en mulighed. Disse er ofte langt dyrere end de almindelige, hvilket naturligvis skyldes, at deres resultat ved udskrivning af billeder er en del bedre. Det behøver dog ikke at være den eneste mulighed. En almindelige model med LCD skærm og kortlæser kan også være at foretrække. Den gør det muligt at udskrive billeder direkte fra kameraet, uden man behøver at tænde computeren.
En anden god ting at holde øje med, når man leder efter en udgave, der egner sig godt til billedeudskrivning er opløsning og dråbestørrelse. Jo større opløsning og jo mindre dråbestørrelse – jo bedre resultat. Opløsningen beskrives i dpi, som betyder dots pr. inch. I dag har de fleste printere tårnhøje dpi værdier, så derfor kan det være svært at gennemskue, hvilke der er bedst. Her kommer dråbestørrelsen så ind i billedet. En god model har en dråbestørrelse på mellem 2 og 7 picoliter, og de enkelte helt gode har en størrelse, der blot måler 1.

Bedst i Test printere
Et sidste råd er at holde øje med forbrugermagasinet TÆNK. De har i tidens løb lavet en lang række af uvildige tests af forskellige produkter – heriblandt netop printere. Når man har gjort klart, hvilke egenskaber og kvaliteter man har behov for, kan man med fordel tage et kig på deres hjemmeside og se, hvilke printere de har kåret til bedst i test. På den måde får man en uafhængig second opinion, der kan hjælpe med at tage det sidste skridt til den helt rigtige printer.