Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Der er ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er den, der på kortest tid er nået allerlængst, og vi vil nok ikke se enden på den – nogensinde. Den har skaffet os både mobiltelefoner og computere, og senest også en enhed, der mindsker distancen mellem de to førnævnte; tablet PC.

Den grundlæggende teknologi har allerede eksisteret i flere årtier, og man har endda stiftet bekendtskab med et lignende produkt, PADD, i den amerikanske TV-serie og spillefilm Star Trek, hvis første afsnit første gang blev vist i 1966. Det er blot først inden for de seneste par år, at ”tavle computeren” for alvor har fået fodfæste blandt den brede befolkning.

Sådan startede det
Det populære vidunder, der er tale om, er i al sin enkelthed en lille computer med en trykfølsom skærm på mellem 7 og 10 tommer. Den har intet fysisk tastatur eller mus, men betjenes med en finger eller dertil beregnet pen. Dens primære formål er at afspille video og musik, surfe på internettet, læse e-books og spille spil.
Det egentlige koncept omkring tablet PC’er opstod allerede i det 20. århundrede, hvor man begyndte at udvikle på idéen. Et af de første eksempler er den såkaldte Dynabook fra 1968. Det mindede om en almindelige bærbar computer, dog var den helt flad, men stadig med et fysisk tastatur. Selvom det var et forholdsvist stort og nyt skridt, vandt den alligevel ikke særlig stort indpas.
I starten af 2000’erne forsøgte Microsoft også at lave en serie af denne type enheder under navnet Microsoft Tablet PC, som skulle være en personlig computer med tilhørende touch pen. Designet lignede en bog og derfor blev den også karakteriseret som en booklet. Selvom teknologien på området allerede var nået flere længder foran Dynabook, var det stadig som om, den aldrig rigtig opnåede den ønskede popularitet. I stedet blev den mest anvendt på hospitaler og lignende og kom aldrig rigtigt ind på de private forbrugere.

Once and again – Apple
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at den første tablet PC, der opnåede succes, kom fra giganten Apple. I 2010 lancerede virksomheden nemlig for første gang deres iPad. Skabt ud fra teknologien bag både deres iPhone og iPod Touch har de formået at lave en lang række forbedringer i forhold til de tidligere forsøg fra andre producenter. Alene designet var i en hel anden og mere trendy boldgade, mens også forbedringer på batteri, vægt og anvendelighed har forhøjet kvaliteten i en sådan grad, at iPad’en tog nærmest hele verden med storm. På de første par måneder solgte den alene et tocifret millionantal. Ingen tvivl om, at Apple havde knækket koden.

I dag har Apple allerede sin anden iPad på markedet, mens 3. generation forventes at blive præsenteret i år 2012. De er allerede kommet en lang vej, siden de allerførste tablet PC’er ramte butikkerne. Flere producenter har også meldt sig på banen med gode alternativer til Apples produkt. Blandt andet har Motorola, Nokia og Samsung givet deres bud på en funktionel og flot designet udgave.

Boom i tablet PC’er
Da flere og flere producenter er begyndt at lave tablet PC’er, er markedet i 2011 og 2012 nærmest eksploderet. Det har medvirket en gigantisk priskrig, hvor stort set alle virksomheder er blevet tvunget til at sætte priserne ned på deres modeller for at kunne være med i den benhårde konkurrence. Men nøjagtigt denne konkurrence viser dog også, hvor stor popularitet tablet PC’en pludselig har opnået, og hvor langt teknologien er kommet, siden de første og knap så populære udgaver blev sendt på markedet. Man forventer desuden, at populariteten og dermed efterspørgslen fortsat vil stige, men det vil også stille krav til de nyere udgaver, der på kort tid skal opgraderes til at kunne mere og mere.

Fremtidens tablet PC
Netop, fordi teknologien udvikler sig så lynende hurtigt, kan man knap nå at komme med spådomme, før de eller lignende pludselig befinder sig – enten på tegnebrættet eller i butikkerne. Et bud på fremtidens tablet PC ville være en større udnyttelse af de fysiske dele, og denne mulighed for udvikling har producenten Samsung allerede grebet, og i en video viser de en fremtidig udgave, hvor det er muligt at bøje tabletten. Vi kan altså forvente, at selve hardwaren bliver blødere og mere medgørlig, hvilket bliver en klar fordel, fx når man skal læse e-books. Det kan også komme til gavn som en high-tech feature i forskellige spil. Som en anden nyhed bliver skærmen måske også gennemsigtig. Det kommer til at blive en fordel, hvis man udvikler et program til direkte oversættelse, som vi har set i andre enheder.

Der kommer dog til at gå en betydelig mængde tid, før vi kan forvente at se de nye, spændende versioner af tablet PC’en. Ikke desto mindre vil det give nyt liv til de i forvejen godt sælgende produkter.