Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Uanset hvilket erhverv man har, så vil der hele tiden dukke nye påfund op som gør arbejdet nemmere for en, og i visse tilfælde bliver arbejderen helt overflødig. I de fleste tilfælde er det dog ikke ingeniørernes hensigt at gøre folks jobs overflødige men snare at gøre dem nemmere at udføre, så det endelige resultat er lige perfekt hver gang. En sådan opfindelse er CNC teknologien som har en essentiel placering i den danske industri.

Hvad er CNC teknologi?

CNC står for computer numerical control, og er et system som bliver brugt sammen med produktionsmaskiner. Ved hjælp af CNC kan produktionsmaskinerne producerer mange komplekse figurer og dele, så de vil være ens hver gang. Det fungerer således, at arbejderen indtaster en såkaldt G-code som fungerer som koordinater, som bestemmer hvor maskinen skal beskære materialet, det er den samme type kode som bliver brugt i 3D printere og lignende maskiner. Uden denne teknologi ville det kræve enormt meget af den enkelte ansatte for at producere sådanne komplekse og ensartede figurer. CNC blev udviklet i slutningen af 1940´erne og i starten af 1950´erne på det amerikanske universitet MIT, og systemet er hele tiden i udvikling. Læs mere om CNC teknologi her.

CNC i anvendelse

CNC er enormt praktisk, når man skal producere et stort antal produkter til en kunde eller lignende, så længe de ansatte tilføre materialet, så vil produktionsmaskinen blive ved med at producere ens produkter. Mange gange når man taler om automatiserede og masseproducerede produkter, så vil slutproduktet ikke være så godt, som det ville være hvis produkterne var manuelt produceret, men med de fleste CNC – styrede produktionsmaskiner får man et slutprodukt i højeste kvalitet. Der findes flere forskellige typer af CNC – styrede produktionsmaskiner som alle har deres specialiserede funktion. Disse CNC – styrede produktionsmaskiner tæller blandt andre CNC – drejning, CNC – fræsning og CNC – boring.