Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Hardware eller computerhardware er den typiske fællesbetegnelse for alle de fysiske komponenter, som tilsammen udgør en komplet computer. Både de indvendige komponenter i computerkabinettet såsom strømforsyning, bundkort, processorer, RAM og grafikkort, såvel som de udvendige komponenter, som for eksempel skærm, tastatur, mus, headset og højttalere indgår under betegnelsen ”hardware”.

Der findes mange typer og varianter af disse hardwarekomponenter, som bliver produceret til forskellige formål. Nogle komponenter er tiltænkt stationære computer imens andre er lavet specifikt til bærbare computere. Derudover er nogle hardwarekomponenter lavet med henblik på gaming, hvor andre komponenter er tiltænkt kontorbrug.

Computerdrift kræver en kombination af hardware og software. Hardwarekomponenterne specificerer en computers kapacitet for databearbejdning, i form af mængden af hukommelse og hastigheden på processoren. Software indeholder instrukser for hvilke udregninger hardwarekomponenterne i computeren skal foretage.

Fremkomsten af mikroprocessorer i slutningen af 1970’erne førte til meget mindre hardwareenheder og accelererede udbredningen af computere verden over. Nutiden personlige computere er lige så kraftfulde som de tidlige mainframes, mens mainframes nu er mindre og har langt mere computerkraft end de tidlige modeller. Selv det hardware som er almindeligt at finde i nutidens moderne smartphones, er kraftfulgt sammenlignet med de udbredte hardwarekomponenter, som PC-systemer anvendte for bare 10 til 15 år siden.

Hardware, software og IT eller informationsteknologi, er 3 ord som ofte anvendes sammen eller i forbindelse med hinanden. Informationsteknologi er en bred terminologi, der omfatter behandling, styring og lagring af information. Langt det meste informationsteknologi er i dag digital informationsteknologi. Derfor kaldes folk der arbejder med computere, ofte for IT-folk og en afdeling, der beskæftiger sig med IT, for en IT-afdeling.

Computerhardware indeholder adskillige giftige materialer. For eksempel indeholder en processor materialer som bly og krom. Modstande, halvledere og kabler indeholder cadmium. Kredsløbene i en computer indeholder kviksølv og krom. Når disse typer materialer og kemikalier bortskaffes forkert, bliver det miljøfarligt. Det er derfor vigtigt at afskaffelsen af brugt elektronik og hardware bliver gjort med de rigtige forholdsregler.

De lande som producere mest computer hardware er: USA, Japan, Taiwan og Kina.