Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Der er en mindre mængde af giftige og fremkaldende stoffer hos personer, der benytter sig af e-cigaretter, end der er hos rygere. Det slår ny forskning fast. Det betyder dog på ingen måde, at e-cigaretterne ikke er skadelige.

Anvendes som et ‘sundere’ alternativ

E-cigaretter anvende ofte som et ‘sundt’ alternativ til de traditionelle cigaretter, men forskerne er uenige om, hvorvidt dampen fra e-cigaretter er mindre skadelig for din krop, end hvis du ryger almindelige cigaretter.

Dog viser en ny undersøgelse, at e-cigaret-rygere generelt har færre kræftfremkaldende stoffer i kroppen, end dem der ryger almindelige cigaretter. Det kan du læse mere om på Videnskab.dk.

Mindre usundt

Dermed er damp fra e-cigaretter altså mindre usundt end tobaksrøg, konkluderer forskerne. Samtidig kan de hjælpe folk med at få styr på deres afhængighed på en mere kontrolleret måde, så de kan kvitte de almindelige cigaretter.

Undersøgelsen bliver dog kritiseret af en række danske forskere. De mener, at undersøgelsen har en lang række mangler, der efterlader os usikre på den risiko, der er ved e-cigaretter.

E-cigaretter gav færre kræftfremkaldende stoffer

Forskerholdet undersøgte for en række spor efter giftige og kræftfremkaldende stoffer, der både findes i spyt og urin hos forbrugere, der havde anvendt e-cigaretter, tobaksprodukter, nikotinplastre- og tyggegummi.

Resultatet blev, at alle grupper havde spor af giftige og kræftfremkaldende stoffer i både spyt og urin, men at den gruppe, der bruger e-cigaretter lavest antal af giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer, hvis man sammenligner med almindelige tobaksvarianter.

Vær påpasselig med at drage konklusioner

Det er ikke nogen god idé, hvis du bare kaster dig hovedkulds ud i at ryge e-cigaret, blot fordi du har læst denne artikel. Vær påpasselig, og vi kan udelukkende anbefale, at du bruger din e-cigaret som et middel til at kvitte cigaretterne. Du bør ikke skifte dem ud med det permanent.

EFTERLAD ET SVAR