Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Det kommer nok ikke som den helt store overraskelse for særlig mange, at teknologien aldrig står stille, og der hele tiden er en rivende udvikling i gang. Teknologi er efterhånden blevet en del af alting, og der findes ikke meget længere, der ikke kan forbinde med internettet i det såkaldte IOT eller Internet of Things.

Det er alt fra vores alarmsystemer til vores kaffemaskiner til vores køleskabe, varmeanlæg og lys, der er forbundet til internettet og kan styres langvejs fra ved få kliks på en smartphone eller lignende. Hvad der for ganske få år siden for mange nærmest virkede som science-fiction, er en realitet.

IOT – tæt på og langt fra

Udvalget af IOT produkter er enormt, og vi kan få produkter, der kan styres fra vores telefoner, når du er på farten. Ser man bort fra produkter som Philips Hue og robotstøvsugere, er det dog de færreste der rent faktisk i specielt høj grad benytter sig af de muligheder der er. For selvom der findes finde et utal af køkkenmaskiner, der kan kobles til, så er de færreste der har købt disse ting. Den største IOT “myte” er nok stadig køleskabet, der selv bestiller mælk, når du løber tør. Selvom det både teoretisk og teknisk er muligt, er det ganske enkelt ikke noget der fungerer i praktis.

Der findes også flere producenter af kaffemaskine, der har gjort IOT til en del af deres produkter, du kan eksempelvis købe en Siemens kaffemaskine, der kan betjenes via WiFi, så du med et klik på telefonen kan sætte kaffe over. Det er stadig begrænset hvor smart det er, da den stadig skal klargøres til det, og der skal sættes en kop under. Der er med andre ord mange ting der kan sættes i forbindelse med IOT, men det er de færreste der rent faktisk bliver det.

IOT bliver først intelligent, når det bliver automatisk

Begrebet om det intelligente hjem og Internet of Things bliver på mange måder brugt forkert. Et hjem bliver nemlig ikke intelligent af, at man kan sætte ting i gang eller slukke dem via en app på sin smartphone. Det er først når tingene kører på automatik, at det for alvor bliver smart.

Det kan være det førnævnte køleskab, der selv tilføjer varer til indkøbslisten, men det kan også være kogeplader og ovn der snakker sammen, så maden er færdig samtidig, uden du selv tænke på det, da de via internettet har fundet koge og stegtider.

Det er altså sammen ting der findes, men som langt fra er rykket ind i de danske hjem. Det intelligente hjem er med andre ord tæt på, men det er altså ikke flyttet ind endnu.