Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Når du starter ny virksomhed, eller selv hvis du allerede er undervejs, så er det smart at udforme en forretningsplan. Den bør indeholde alle informationer om virksomheden, missionen bag, og hvordan økonomien drives.

Man behøver ikke have den bedste uddannelse eller meget erfaring for at udforme den, da det er let at komme i gang.

Hvad skal den indeholde?

Først og fremmest bør planen indeholde punkter, der beskriver organisationsstrukturen. Hvem er direktøren, lederne og medarbejdere? Et budget er også vigtigt for at komme virksomhedens økonomiske udsigter i møde. Desuden bør den beskrive det nuværende marked for ens produkt eller koncept, samt hvordan og hvorfor man mener, at det udvikler sig i en bestemt retning.

Her kan redskaber og modeller som eksempelvis en SWOT analyse være smarte. Men hvordan laver man en SWOT analyse? Det er noget så simpelt som at beskrive styrker, svagheder, muligheder og trusler. Når man først går i gang med dette, så vil man måske opleve, at man ikke har meget at udfylde punkterne med.

Der vil dog ikke gå lang tid, før redskaber som en SWOT analyse promoverer en vis form for idégenerering. Det er med til at tvinge jer til at se på virksomheden med helt nye, objektive øjne.

Hvorfor bør man lave en forretningsplan?

En plan for din virksomhed er ikke bare god at have med sig fra start af for at generere idéer omkring etableringen, men den er også værdifuld for eksterne partnere. Har man langsigtede ønsker om at søge investering, eller skal man have optaget lån fra banker eller lignende, så er den god at have.

Den giver eventuelle partnere mulighed for at danne sig et utrolig hurtigt overblik over din virksomhed. På den måde fremtræder man mere professionelt, og det har indflydelse, når man skal ud og sælge et budskab. Når det kommer til denne slags ting, så handler det i store træk om at differentiere sig. Man finder ikke sine velsælgende punkter uden at gøre sig nogle gode overvejelser.